Strejker från Ryanair och EasyJets kabinpersonal på spanska flygplatsbaser har bekräftats. Fackföreningarna USO och SITCPLA sa på måndagen att Ryanairs kabinpersonal på flygbolagets tio spanska baser kommer att strejka i 24 timmar den 12, 13, 14 och 15 juli och även från 18 till 21 juli och från 25 till 28 juli – totalt tolv dagar. Palma och Ibiza är två av dessa baser. Övriga är: Madrid, Barcelona, Girona, Málaga , Sevilla, Valencia, Alicante och Santiago de Compostela.

24-timmarsstoppen av EasyJets kabinpersonal kommer att vara den 15, 16 och 17 juli och sedan den 29, 30 och 31 juli. När det gäller EasyJet finns det tre flygplatsbaser – Palma, Barcelona och Málaga.

På Ryanair kräver personalen en ”attitydförändring” av flygbolaget och att det ska förhandla fram ett avtal om anständiga arbetsvillkor i enlighet med spansk lagstiftning. På EasyJet vill kabinpersonalen ha bättre lön – upp till 40 % mer på sin grundlön.

Hur mycket störningar dessa strejker orsakar återstår att se. Till exempel hade tidigare åtgärder från Ryanairs kabinpersonal haft jämförelsevis begränsad effekt på grund av flygbolagets insisterande på 100 % minimitjänster.

Att det pågår strejk bland piloterna på SAS vet väl alla vid det här laget och där har det inte framkommit något nytt, så det återkommer vi till när det finns något relevant att rapportera.

Fotnot: USO = (Unión Sindical Obrera) och SITCPLA = (Sindicato Independiente de Tripulantes de Cabina de Pasajeros de Líneas Aéreas).