Den 28 februari är det ”Día de Andalucía”. Regionalregeringen där socialdemokrater tillsammans med vänsterpartister och kommunister har majoritet planerar nu att mobilisera en protestmarsch mot Mariano Rajoy och högerregeringen. Regionalregeringen ska länk ihop PP-regeringen med perioden i Spanien innan demokratin infördes.

Det handlar om att betona hur Franco-diktaturen blockerade utvecklingen av autonoma stadgar som hade börjat att bli godkända under den andra republiken. Det budskapet ska sedan länkas ihop med hur Rajoy-regeringen angriper de autonoma staterna i Spanien och hur detta är ett hot mot det andalusiska folket.

Redan den 24 februari, söndagen före Andalusiens dag, planeras en marsch från Aguadulce till Puerta del Ingenio som ska ledas av vicepresidenten Diego Valderas. Puerta del Ingenio är ingången till en gammal fabrik som under diktaturen fungerade som ett fängelse där republikanska milismän fängslades och i vissa fall blev skjutna.

Bakom initiativet står organisationen ”Compromiso Social para el Progreso de Andalucía” och det hela sponsras av PSOE och IU. De flesta medlemmar tillhör fackförbunden UGT och CC.OO.