Det sägs att den första kända julkrubban uppvisades år 1223 av Franciskus av Assisi i Italien. För att levandegöra julevangeliet lät han ställa en krubba i en grotta i skogen samt leda dit en oxe och en åsna.

Därför firas 800-årsjubileum i år.

Så här års finns det mängder av julkrubbor uppställda över hela Spanien. De finns på torg och i offentliga byggnader som exempelvis kommunhuset i Málaga. Ofta skiljer de sig åt i utseende jämfört med hur Bibeln beskriver Jesus födelse.

Världens främsta museum

Cirka 70 km norr om Málaga ligger Mollina som har världens främsta museum med julkrubbor, Museo Internacional de Arte Belenista. Under fjolåret hittade 50.000 besökare hit.

Läs mer: Triangeln i Málagaprovinsens inland: Gokart i Campillos – vin i Mollina – världsarv i Antequera

Annons

Utställningen är på över 5.000 kvadratmeter och här finns inte mindre än 100 konstnärliga julkrubbor och två tusen figurer gjorda av kända konstnärer. Även om det är ett museum för julkrubbor som hör vintern till är det öppet året runt eftersom det även finns en etnografisk samling här.

I månadsskiftet oktober/november firades 800-årsdjublieét sedan julkrubban kom till med att 800 julkrubbsexperter från 15 olika länder var samlade i Mollina.

Då delades priset ut till Antonio Díaz och hans familj som ligger bakom världens främsta och bästa julkrubbsmuseum.

Museet ligger vid industriområdet Polígono Casería del Rey nära motorväg A-92:an, avfart 138 i Mollina kommun.

Öppettider: Måndag till söndag 10 till 14 och 16 till 19.30. Inträde 6 euro och de från 65 år går in för 5 euro.

Guidade visningar via reservation på reservas@museodebelenes.com eller 951 197 362. Högst 20 personer.

Málagas kommunhus

Málagas kommunhus har en julkrubba fram till 6 januari.

Julkrubban i kommunhuset i Málaga som är öppen för allmänheten fram till den 6 januari mellan klockan 10 och 14 samt 17 till 21 innehåller inte mindre än 500 figurer och 40 olika scener. Den mäter 150 kvadratmeter.

Julkrubban i Málagas kommunhus har varit en tradition i 40 år. En tre minuter lång video visar hela byggprocessen i detalj. Fernando Wilson har ansvarat för projektet som tog en månad att göra.

Det är gratis inträde och ingång är från kommunhusets huvudentré medan utgång sker vid calle Roma.