Spanjorerna kommer att nalkas julen med försiktighet på grund av det ekonomiska läget, skriver spanska dagstidningar idag. Samtidigt är de ivriga att ta en paus och glömma krisen. Jämfört med ifjol kommer spanjoren att lägga mer pengar på julhandeln visar en konsumentundersökning som konsultföretaget Deloitte har utfört skriver nyhetsbyrån Efe.

72 procent av dem som ingår i undersökningen menar att Spanien är i recession och 54 procent tror att ekonomin kommer att förvärras 2012. Nästan en fjärdedel (23 procent) är fortfarande optimistiska och tror att deras situation kommer att förbättras.

För första gången på tre år väntas julhandeln i Spanien att öka, om än mycket blygsamt. I genomsnitt kommer varje spanjor att lägga ut 668 euro vilket är 13 euro mer än ifjol.

Presenter som böcker, kläder, pengar och resor är de gåvor som önskas mest ändå får 56 procent parfymer och kosmetika. ”Upplevelserpresenter” som ett besök på en ”spa” eller att få köra en Porsche ligger också högt upp på önskelistan.