Den tidigare kyrkoherden vid Svenska kyrkans församling på Costa del Sol, Mikael Jönsson, känner sig förtalad och utpekad i spänningsromanen Parasiten skriven och utgiven av advokat Göran Rise. Boken handlar om en kyrkoherde på Solkusten som förskingrar pengar.
Svenska Magasinet har tidigare berättat om prästparet Mikael Jönsson och Lena Ottosson och konflikterna med Svenska kyrkan i Utlandet (SKUT) som köpte ut prästparet för mer än fem miljoner SEK.

Advokat Göran Rise var Mikael Jönsson och Lena Ottossons ombud fram till 30 december 2019 i den konflikt som utmynnade i att prästparet stämde Svenska kyrkan i Utlandet. En domstolstvist som slutade i förlikning.

Rise å sin sida stämde den tidigare kyrkoherden för att denne inte fullgjort avtalet med att betala advokatarvodet på 109.941 euro cirka 1,5 miljoner SEK. Mikael Jönsson hade betalat för tjänster till och med den 25 juni 2019. Tvisten gällde därefter utförda tjänster.

Det var i mitten på december som Mikael Jönsson lämnade in en anmälan där han önskade att Justitiekanslern skulle ompröva ett beslut från Advokatsamfundets disciplinnämnd. Jönsson menar också att advokaten gjort sig skyldig till förtal mot honom.

Annons

På måndagen skriver Kyrkans Tidning att ”Justitiekanslern inleder ingen förundersökning om förtal eftersom det gått mer än ett år sedan boken gavs ut”.

Justitiekanslern kommer inte heller överklaga beslutet från disciplinnämnden eftersom tidsfristen för det, fyra veckor från det att kanslern fick del av beslutet, också löp ut, skriver Kyrkans Tidning.

Advokatsamfundets disciplinnämnd tilldelade advokaten en varning för att ha uttryckt sig nedsättande om sina klienter.

Läs mer: Svenska kyrkans församlingar måste ta större ekonomiskt ansvar