Javier Lara som är dekanus och högsta administrativa chef för spanska advokatsamfundet i Málaga säger att det vi nu bevittnar i Katalonien är en statskupp. ”Absolut, lagen gör att vi inte kan se det på något annat sätt” säger Lara i en lång intervju som publicerades på söndagen i Diario SUR.

Advokatkollegiet i Málaga har bland Spaniens 82 advokatkollegier var mycket tydliga i sitt budskap. Konstitutionen kan inte plötsligt ändras utan vidare. Vi kan inte tillåta att rättsstatsprincipen undergrävs, säger Lara. Det håller inte att hänvisa till människors rättigheter till att rösta.

Den spanska regeringen försöker med författningsdomstolens besked förhindra folkomröstningen som är illegal. De hade hoppats på sunt förnuft men det räcker inte. Jag tror att Spanien behöver agera mera, säger Javier Lara, och nämner att Kataloniens president Puigdemont kanske behöver gripas.

Konstitutionen och grundlagen bemyndigar dessutom regeringen att genom artikel 155 att ingripa, vilket skulle betyda att det katalanska parlamentet blir upplöst och att regionen förlorar sin autonoma rätt till visst självstyre.

Annons

Under helgen har spanska medier varit fyllda med artiklar kring Katalonien. Den akuta situationen som blir alltmer komplicerad berör de flesta spanjorer eftersom många har anhöriga i regionen.

18.000 invånare i provinsen Málaga är födda i Katalonien. Och 35 procent av 7,5 miljoner invånare i Katalonien är födda utanför regionens gränser, 1,34 miljoner från andra spanska regioner och 1,29 i länder utanför Spanien.

Sedan 1960 har antalet invånare i Katalonien ökat dubbelt. Majoriteten av de inflyttade kommer från Andalusien, totalt 594.734. Därefter kommer Extremadura med 122.515 och Aragonien med 99.831. Mer än en miljon av invånarna i Katalonien är utlänningar i huvudsak från Marocko (215.816), Rumänien (130.707) och Kina (58.036).

Och även om Andalusien och Katalonien ligger i olika landshörn har de nära samarbete inom handel och kommers. 2014 uppgick exporten av varor från Andalusien till Katalonien till 3.744 miljoner euro vilket var 2,6 procent av Andalusiens BNP. Andalusien å sin sida köpte katalanska produkter för 2.884 miljoner euro.

Hur skadas förbindelserna mellan Katalonien och Andalusien?
Presidenten i Andalusiens företagarförening CEA (Confederación de Empresarios de Andalucía) Javier González de Lara säger:

”Det är uppenbart att det är en skadlig faktor eftersom osäkerhet är ekonomins värsta fiende. Denna process bidrar bara till osäkerhet i den katalanska och spanska ekonomin. Och det är självklart att Katalonien är den mest missgynnade. Många företag avvaktar och väntar med investeringar där för att se hur situationen ska utvecklas. Antalet nyskapande av företag backar och kapital strömmar ut Katalonien”.