I en samordnat tillslag mot den italienska maffian har spansk och italiensk polis gripit 105 personer varav 35 i Spanien. Guardia Civil har bland annat gripit en av ledarna i den klan som styrs av Giuseppe Polverino, i Marbella uppger dagstidningen ABC.

Det handlar alltså om ännu ett tillslag mot maffiaklanen Camorra som är etablerad i Spanien. Maffiaklanen har bland annat organiserat drogtrafiken mellan Nordafrika, Spanien och Italien och det rör sig om en affärsverksamhet som omsatt miljontals euro.

Det är narkotikaroteln Grupo de Drogas de la Unidad Central Operativa (UCO) vid Guardia Civil som ligger bakom tillslaget där 35 personer gripits i provinsen Málaga, Alicante, Tarragona, Castellón, Cádiz och Ceuta. De gripna är misstänkta för narkotikahandel och penningtvätt samt att vara en del av den organiserade brottsligheten.

Förutom en klanledare som greps i Marbella greps ytterligare två personer vid samma tillfälle varav en advokat. I samband med tillslaget i Marbella ska de gripna ha umgåtts med prostituerade uppger den spanska nyhetsbyrån EFE.

Annons

Tillslaget i Marbella var samordnat av trettiotalet gendarmer och poliser från spanska Guardia Civil respektive italienska Carabinieri. De var utrustade med kulsprutor och skottsäkra västar.

Tillslagen har skett på minst fyra platser i Marbella som i industriområdet polígono industrial La Ermita, stadsdelen Divina Pastora, i ett affärscentrum i Puerto Banús samt i ett flerfamiljshus i urbanización Nueva Alcántara i San Pedro de Alcántara uppger dagstidningen Diario SUR på sin nätupplaga.

Sedan 2009 har spansk polis arbetat intensivt mot den organiserade italienska brottsligheten. Flera av de mest eftersökta ledarna har gripits i södra Spanien. 2012 greps en person i Jerez de la Frontera (Cádiz) och senare greps Fabio Allegro i Málaga, den som anses vara ansvarig för haschtrafiken mellan Marocko, Spanien och Italien.