Under bokmässan i Göteborg mellan den 24 och 27 september är det Spanien som sätter sitt avtryck på innehållet. Här hittar du ett flertal spännande seminarier om Spanien och spanskspråkig litteratur.

Spanska är helt klart något som ligger i tiden – inte minst i Sverige. I grundskolan har spanskan numera gått om tyska och franska som populäraste språkval.

”Därför känns det extra inspirerande och spännande att kunna presentera ett brett spanskt tema på årets Bokmässa. Ett fyrtiotal seminarier speglar var den spanskspråkiga litteraturen och kulturen står idag. Här ger tongivande författare som Bernardo Atxaga, Rosa Montero och Javier Marías en bild av var den spanska litteraturen står idag och vart den är på väg. Den latinamerikanska litteraturen har också en given plats när man diskuterar böcker skrivna på spanska. Författare som Isabel Allende, Chile/USA, Ignacio Padilla, Mexiko, och Horacio Castellanos Moya, El Salvador, breddar bilden ytterligare. Dessutom ingår seminarier om samhälle, historia och mycket annat i det spanska temat”, skriver bokmässan på sin hemsida.

Temat genomförs i samarbete med spanska kulturdepartementet, Spaniens förläggareförening, Cervantes-institutet, Spaniens ambassad och flera spanska och svenska förlag.

Annons

Det är ingen liten satsning som Spanien gör på Bokmässan. Den spanska montern blir den största som något temaland haft! Där kommer författare att framträda, förlag visa upp sig och kulturen sjuda. En spektakulär och färgsprakande uppvisning av Spanien utlovas i montern! Och inte bara där. På mässans olika scener är den spanska närvaron också hög – trädgårdsavdelningen kommer till exempel att vara medelhavsinspirerad, årets tema till ära.

Även utanför mässans väggar kommer Göteborg att färgas i rött och gult! Spansk teater, opera, musik och andra arrangemang står på schemat på flera av stadens kulturinstitutioner.

Närgånget, kunnigt och med passion berättar Spanienkännaren Thomas Gustafsson vid seminariet på bokmässan om Spaniens historia från forntid till nutid. Thomas har precis kommit ut med den första boken i en trilogi om Spanien – en färd genom historien.

Foto: Tommy Arvidsson