Spanien och Marocko studerar möjligheterna att ansluta de två länderna via en interkontinental järnvägslinje.

I en intervju med Anadolu Agency sa Marockos statssekreterare till ministern för utrustning, transport och logistik Mohamed Najib Boulif att båda länderna arbetar på en studie för den interkontinentala järnvägen. ”Vi är nu på väg att fördjupa de tekniska studierna,” sa han.

Han tillade att företag från båda sidor arbetar ”för att hitta det bästa sättet för en interkontinental järnvägslinje, och studien som är relaterad till havsdjupet kommer att föreslå ett antal möjliga alternativ.”

Spanien och Marocko, kommer att försöka avsluta studien om ett eller två år för att starta den ”viktiga fasen”, som är att leta efter investerare för att finansiera projektet, sa Boulif.

Projektet stöttas av flera nordafrikanska grannländer, inklusive Mauretanien och Libyen. Den 31 januari lanserade den nordafrikanska unionen (Arab Maghreb Union) en kampanj för att attrahera utländska investerare för att renovera järnvägarna som förbinder Marocko, Algeriet och Tunisien.

Boulifs tillkännagivande sammanträffade med det nyligen avslutade besöket av det spanska kungaparet i Marocko. Under tvådagarsbesöket talade båda sidor om att de skall stärka ländernas diplomatiska band med varandra. Spanien och Marocko undertecknade dessutom en överenskommelse på 11 punkter som täcker flera olika områden inklusive, energi, kultur och handel. Källa: moroccoworldnews.com