EU-valet i Spanien på söndagen beskrivs som jämnt. Partido Popular får cirka 700.000 fler röster än PSOE. I mandatfördelning betyder det 22 mandat för PP medan PSOE får 20 mandat. Det var resultatet när 99,96 procent av rösterna var räknade.

Den vallokalsundersökning som utfördes av Sigma Dos på uppdrag av RTVE skulle visa sig stämma bra. Liberalkonservativa Partido Popular skulle få 21 till 23 mandat medan socialdemokratiska PSOE får 20 till 22 mandat.

Så blev det också när rösterna efter söndagens EU-val hade räknats i Spanien. Liberalkonservativa Partido Popular får 34,20 procent av rösterna vilket är en ökning med 14 procent jämfört med EU-valet 2019.

Socialdemokratiska PSOE gör sitt sämsta EU-val på 25 år och får 30,18 procent (-2,7)

Annons

Tredje största parti blir nationalkonservativa Vox med 9,62 procent av rösterna (+3,4) som får sex mandat. Det nystartade partiet Se Acabó la Fiesta blir fjärde största parti med 4,9 procent av rösterna som räcker till tre mandat. Se Acabó la Fiesta beskrivs som ett populistiskt protestparti.

De flesta opinionsundersökningar före valet hade pekat på Alberto Núñez Feijóo (PP) som valets segrare. Det var endast statliga CIS som hade Pedro Sánchez (PSOE) som segerherre.

Vid EU-valet väljer Spanien 61 ledamöter av totalt 720 ledamöter i Europaparlamentet.

Resultatet från EU-valet i Spanien visar också att PSOE-regeringens koalitionspartner som ytterkantsvänsteralliansen Sumar, Podemos och katalanska Junts backar och försvagas totalt i sammandraget.

I Andalusien blir Partido Popular största parti för första gången i samband med ett EU-val och får 37,86 procent av rösterna.

Valdeltagandet låg på 49,20 procent vilket var betydligt lägre jämfört med valet i maj 2019 med 64,29 procent.

Yolanda Díaz avgår

EU-valet har krävt sitt första offer i Spanien. Yolanda Díaz, partiledare för vänsteralliansen Sumar meddelade på måndagen att hon avgår som partiledare. Hon blir kvar som andra vice regeringschef. Sumar fick bara tre mandat och 4,65 procent av rösterna vilket kan jämföras med 12,31 procent vid det allmänna valet 2023.

(Texten är uppdaterad)