Vildsvinen har blivit ett allt större problem på Solkusten och på andra platser i Spanien. I jakten på föda drar de in i bostadsområden och golfbanor. Nyligen medverkade jägare vid en miljökonferens arrangerad av Marbella kommun.

Andalusiens jägarförbund (Federación Andaluza de Caza) samarbetar med kommuner på Solkusten och sätter in bågsskyttar från SCAES (Servicio de Controladores con Arco de Especies Silvestres) i kampen mot det växande antalet vildsvin.

Sexton bågskyttar är auktoriserade att jaga vildsvin (Foto: FAC)

Vildsvin orsakar problem i bostadsområden och i stadsmiljö där inte skjutvapen kan användas. Vildsvin har även blivit ett större problem för jordbruket.

Det är skälet till att bågskyttar vid Andalusiens jägarförbund erbjuder sina tjänster.

I februari 2020 tog regionregeringen i Andalusien beslut om att bågskyttar får användas för att få ned vildsvinstammen. Från bågsektionen hos regionens jägarförbund har sexton bågskyttar blivit auktoriserade i att delta i jakten på vildsvin i kommuner på Costa del Sol.

Förutom vildsvin är vietnamesiska grisar ett växande problem.

– Förutom att vi får en möjlighet att erbjuda våra tjänster vid sådana här konferenser så ger det oss även erkännande då vi har både erfarenhet och utbildning för säker jakt med båge, säger Daniel González hos bågskyttarna i SCAES.