Mustafá Maya Amaya som pekas ut som en av medlemmarna i ett islamskt nätverk i Melilla och Málaga har gripits. Mannen är känd hos polisen sedan tidigare och i det muslimska samhället på Costa del Sol. Han har tidigare gjort flera kontroversiella uttalanden.

Mannen är känd hos polisen sedan tidigare. I oktober 2001 utförde han en handling vid en moské på calle San Agustín i Málaga där han försvarade den kränkande behandlingen som talibaner i Afghanistan visar kvinnor.

Det islamska förbundet kritiserade Mustafá Maya Amaya den gången och bad honom dra tillbaka sitt manifest som förespråkade våld mot kvinnor.

Mustafá Maya Amaya greps under fredagen på calle Cavite i stadsdelen Las Delicias i Málaga. Runt 50 polismän medverkade vid gripandet.

Annons

Dagstidningen La Opinión de Málaga skriver att spansk nationalpolis och marockanska säkerhetsstyrkor har sprängt ett nätverk som har skickat jihadister till Syrien och till andra konfliktområden.

Totalt har sju personer gripits. Förutom Mustafá Maya Amaya har tre personer gripits i den spanska enklaven Melilla plus ytterligare tre i Marocko. Den person som greps i Málaga ska ha ägnat sig åt att framställa förfalskade dokument och ID-handlingar.

De gripna ska vara medlemmar i en rörelse som går under namnet ”Ansar al Charia fil Magreb islami”. Förutom att skicka soldater till Mali har rörelsen även planerat angrepp på strategiska platser som den marockanska säkerhetstjänsten samt på turistmål i Marocko.