Efter att regeringen införde nya regler kring att uppge tillgångar i utlandet för skatteresidenta samt skatteregler som ska motverka penningtvätt har investerare i stället valt att bosätta sig på Algarvekusten i Portugal, Kroatien, Malta eller Monaco. De nya reglerna skrämmer vanligt folk. Det skriver dagstidningen La Opinión de Málaga idag.

Sedan den nya lagen som ska motverka penningtvätt infördes har stora internationella investerare valt att lämna Málaga och Costa del Sol och i stället köpa bostad på andra platser. Det innebär ekonomiska injektioner i Portugal, Kroatien och Malta exempelvis.

Många berörs av den nya lagen och advokater var tidigt ute och kritiserade de nya reglerna där utlänningar och spanjorer som är skatteresidenta i Spanien ska uppge sina tillgångar i utlandet.

Enligt Ricardo Sánchez Bocanegra vid föreningen för utlänningar på Costa del Sol (Asociación de Extranjeros de la Costa del Sol) bidrar den nya regeln ”till hinder när utlänningar ska öppna bankkonton. När de gör en överföring är det en överdriven pappersexercis och många överföringar avslås vilket bidrar till en dålig lokal ekonomi”.

Annons

”Som det nu har blivit väljer många investerare att inte komma till Costa del Sol. 95 procent av investerarna är vanliga människor och inte sådana som försöker tvätta pengar. De är bara ute efter att köpa ett hus på Costa del Sol. Därför slår de nya reglerna helt fel” säger Ricardo Sánchez Bocanegra till tidningen. Advokat Göran Rise: ”Spanien bryter mot Europakonventionen”