Vänsterpartiet i Málaga driver för närvarande en kampanj som syftar till att byta namn på gator som bär namn från Francotiden. Men invånarna vänder ryggen åt förslaget. “Det finns andra problem som är viktigare”.

Franco, Queipo de Llano, Mola och Sanjurjo är generalnamn från inbördeskrigets dagar. Vänsterpartiet IU har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att byta namn på ett 70-tal platser i Málaga som exempelvis kvarteret Girón (bilden), parken Pedro Luis Alonso, avenida Carlos Haya och Eugenio Gross.

I dagens nummer av La Opinión de Málaga menar invånarna att det finns större problem. ”En förändring av namnet vad gör det för området, blir det fler parkeringsplatser då”, frågar sig Francisco Jiménez som är president i ett bostadsområde.

Och när tidningen ställer frågan: ” Tror du att det är lämpligt att byta namn på gator som antyder om Franco?” på sin hemsida svar 56 procent ”nej”.

Annons

Många kvarter kom till genom bostadsprojektet ”Obra Sindical de la Vivienda” under Francotiden. I kvarteret Girón säger presidenten för La Paloma, Isabel Pérez Lerma, att hon inte bryr sig vad området heter. Det finns andra betydligt viktigare problem att lösa menar hon.

Här finns platser som bär namn som Girón, Ruiz de Alda och Generalísimo. Den senare ligger vid avenida de La Paloma där flera lägenheter separeras genom en smal passage med det namnet. Dessa bostäder byggdes när José Antonio Girón de Velasco var minister under Franco.

Enligt vänsterpartiets talesman i kommunfullmäktige, Pedro Moreno Brenes gäller namnförändringen i första hand Franco och Queipo de Llano (i bostadsområdet Olías) och generalnamnen Mola och Sanjurjo (i Echeverría de Gamarra). Vad tycker du? Rösta här