Byn Júzcar kommer att vara fortsatt karakteristiskt blå, det röstade invånarna för under söndagen. Efter att byn målades helt blå för att passa Smurfarna, var det meningen att den åter skulle bli vit när väl pr-jippot för de blå varelsernas film var avslutat. Men på söndagen röstade invånarna för om byn skulle bli vit igen.

141 röstade för att byn fortsatt skulle vara blå, 33 röstade emot. Valet visade invånarnas önskemål. Kommunen meddelar att det slutgiltiga resultatet om byn blir fortsatt blå meddelas den 23 december.

”Blånaden” har visat sig vara bra för affärerna och uppsakattningsvis 80.000 turister har flockats till byn i bergen bakom Marbella.

”Tack vare valresultatet kommer byn att vara fortsatt blå”, meddelade borgmästaren David Fernández under söndagen.

Annons

Júzcar blev den 16 juni i somras den första smurfbyn eller ”Primer Pueblo Pitufo” när multinationella Sony skulle göra reklam för sin kommande film ”Los Pitufos 3D”.

Invånarna gick med på att måla om byn som ligger i vacker grönska i den övre dalgången av Valle del Genal. 9.000 kilo blå färg gick åt när 250 hus liksom kyrka, kyrkogård och kommunhus skulle målas blått, skriver dagstidningen ABC.