Användare av så kallade ”prepago” riskerar att efter 9 november 2009 få sin telefonlinje kapad. Ägare av så kallade ”prepago” eller kontantkort, köpta före den 9 november 2007, måste registreras sig före den 9 november 2009, skriver spanska Inrikesdepartementet på sin hemsida.

Det är spanska Inrikesdepartementet som från och med i onsdags inledde sin kampanj ”Identifícate!” i samarbete med mobiltelefonoperatörer som är verksamma i Spanien. Planen syftar till att informera telefonanvändarna av kontantkort att registrera sig.

Lagen om bevarande av uppgifter om elektronisk kommunikation och allmänna kommunikationsnät (lag 25/2007 den 18 oktober) betyder att operatörer av mobila teletjänster måste ha en pre-registrering för att visa kundens identitet. Uppgifterna ska rättsväsendet kunna använda sig av i samband med terroristattentat eller andra allvarliga brott.

I vissa fall har det visat sig att terrorister har använt sig av mobiltelefoner i samband med attentat. För att kunna spåra dessa har den nya lagen kommit till.

Annons

Bestämmelsen trädde i kraft den 9 november 2007 vilket betydde att kunder som köpte kontantkort efter det blev tvungna att identifiera sig i samband med köpet.