Spanien bidrar med minst pengar, 1,28 procent av landets BNP, av Natos medlemsländer. Spanien hoppas nå två procent före 2029. Men hur det ska gå till vet ingen. Inte ens regeringschefen själv.
Sánchez har ingen plan hur Spanien ska utöka försvarsutgifterna och upprustas.
Det blir inte heller en fråga som ska upp och avgöras i kongressen. Anledningen är att Pedro Sánchez saknar stöd från PSOE:s stödpartier på vänsterkanten eller regionala separatistpartier i Baskien och Katalonien.
Första sedan december 2023
För första gången på 15 månader, senaste gången var december 2023, träffades regeringschefen Pedro Sánchez och oppositionsledaren Alberto Núñez Feijóo på torsdagen på tu man hand för att samtala.
Bilder från Regeringskansliet La Moncloa visar ansträngda miner från ett möte som varade mellan 30 och 45 minuter. Uppgifterna går isär beroende på vem man frågar.

Vid ankomsten och fotograferingen på trappan in till Regeringskansliet var det några påklistrade leenden. I soffan senare var det mera ansträngt. (Foto: La Moncloa)
Pedro gillar inte Albert och Alberto gillar inte Pedro. Så mycket vet vi.
Någon plan hur Spanien ska utöka försvarsutgifterna för att nå två procent av landets BNP före 2029 vet ingen i dagsläget. Men troligtvis räcker inte tvåprocentmålet.
3 procent
EU-kommissionens ordförande Ursula von del Leyen sa tidigare i veckan att mer än 3 procent av BNP kommer att behöva satsas på försvar.
1,28 procent av BNP är siffran som motsvarar 2023, vi vet ännu inte vilken nivå Spanien låg på 2024.
Oppositionsledaren Alberto Núñez Feijóo talar om utebliven information eller garantier för någonting.
– På det här sättet är det omöjligt, säger Núñez Feijóo.
Sánchez insisterar på att målet är att nå 2 procent så snart som möjligt. Men det är ännu för tidigt att säga mer. Han sätter upp ett varningens finger att det sannolikt kommer att ta några månader innan han kan ge siffror och tidsramar.
Sánchez hoppas på bidrag och pengar från EU-fonder.
Inga välfärdspengar
Pedro Sánchez har lovat sin regeringskollega Yolanda Díaz från yttervänsterkoalitionen Sumar att inte ta pengar från den sociala välfärden när militärutgifterna ökar.
Sánchez säger att de senaste sju åren har försvarsutgifterna ökat med 10 miljarder euro medan satsningen på välfärden har ökat med 120 miljarder. Investeringarna i den ekologiska omställningen har ökat med 20 miljarder.
”Utskickad”
Alberto Núñez Feijóo:
– Europa behöver utöka försvaret, något även Spanien måste göra.
Oppositionsledaren kommenterade det korta mötet med ”känslan” av att ha blivit ”utskickad” efter en halvtimme och ”utan att få någon konkret information”.
Vid den efterföljande pressträffen fick Pedro Sánchez vid tre tillfällen om hur detaljerna kring ökningen försvarsutgifterna ser ut. Men han gav inget tydligt svar, bara att Spanien kommer att uppfylla sitt åtagande att nå 2 procent av BNP.
Något som han tidigare har gjort vid ett Nato-toppmöte i slutet av juni i Haag.
Under torsdagen blev det nio möten på sex timmar för Pedro Sánchez med de olika partiernas ledare. Även baskiska vänsterpartiet Bildu var inbjudna till La Moncloa för första gången. Däremot hade inte Sánchez bjudit in nationalkonservativa Vox.