Kronisk torka och nya värmerekord. Så är situationen i södra Spanien och på måndagen satte Solkusten nytt värmerekord för april månad då Málaga flygplats registrerade 33,5 grader klockan 14.10 och Coín uppmätte 35 grader klockan 16. Det förra rekordet var från ifjol, den 17 april då 33,1 grader uppmättes. Det visar officiella siffror från väderlekstjänsten Centro Meteorológico de Aemet som jämför siffror sedan 1943.

Situationen är mycket kritisk i stora delar av Spanien. I december fanns det vissa hopp om att vintern skulle bli nederbördsrik. Det kom rikligt med regn under de första fjorton dagarna i december vilket gjorde att vattenreservoarerna i Málagaprovinsen kunde återhämta sig något efter sommarhalvåret 2022.

De senaste åren har våren varit någorlunda blöt, men inte i år. På många platser har inte en droppe regn fallit sedan i början på mars månad. Så har det varit på Costa del Sol, Costa Tropical och Costa Blanca. Prognosen för de närmaste tio dagarna visar inget regn.

Att situationen är sämre i år jämfört med ifjol visar siffrorna om vi slår ihop Málagaprovinsens sju reservoarer. Den 4 april innehöll de 223,99 kubikhektometer vilket var 36,63 procent av kapaciteten. För ett år sedan registrerades 309,41 kubikhektometer.

Annons

Regionregeringen Junta de Andalucía har därför utlyst ett tredje dekret som även innehåller projektet med att bygga en avsaltningsanläggning i Vélez Málaga med en kapacitet på 25 kubik hektometer per år. La Viñuela som är den största vattenreservoaren på östra Costa del Sol är bara fylld till 10,24 procent av sin kapacitet.

La Concepción-dammen vid Istán norr om Marbella är fylld till 80 procent, men det är den minsta reservoaren och vattnet lär inte räcka med fortsatt torka.

Torkan slår hårt mot jordbruket, tropiska producenter och citrusproducenter som får räkna med ytterligare förluster. Odlarna får 25 procent mindre vatten från reservoarerna i år jämfört med ifjol till konstbevattning.

Även Costa Tropical och Almuñécar upplever den värsta torkan på 30 år med nya begränsningar och restriktioner som följd. Dagstidningen Ideal skriver att jordbrukare riskerar att förlora mer än 5.000 hektar. De kräver investeringar och avsaltningsanläggningar.

Nedan vädret i Andalusien fram till 17 april: