Två imamer verksamma vid en privatskola på Ibiza har gripits av spansk polis för att ha misshandlat och radikaliserat minderåriga. Den här gången handlar det inte om imamer verksamma i ett privat bönerum, i ett garage eller i ett rum bakom en slaktare.

Spanska medier skriver på onsdagen att det rör sig om en auktoriserad skola med tillstånd som i ”dagsljus” har ägnat sig åt indoktrinering av barn. Det finns klara brister i hur myndigheterna har hanterat tillsynen av skolan.

De två gripna imamerna är kända av polisen sedan tidigare. 2010 greps de misstänkta för att ha misshandlat minderåriga. Den senaste tiden har imamerna varit verksamma i ett islamiskt centrum där de undervisat ett dussintals barn.

De två männen är 31 respektive 35 år och är verksamma i moskén Masjid el Fath i Sant Antoni de Portamany på ön. De har bedrivet undervisning i en skollokal på avenida Isidoro Macabich 6 i samma samhälle. Skolan har haft tillstånd sedan april 2002.

Annons

De gripna har dessutom utanför skoltid på nätet förespråkat en ”radikal salafistisk ideologi”, hyllat IS-krigare och underblåst ”känslor av hat”.

Ytterligare en misstänkt jihadist har gripits. Tidigt på onsdagsmorgonen greps en marockansk medborgare i Calahorra (La Rioja). Enligt inrikesdepartementet är det en marockansk medborgare.

Totalt 157 misstänkta jihadister har gripits i Spanien sedan 2015.