Spansk nationalpolis har i samarbete med den italienska poliskåren Guardia di Finanza avslöjat ett olagligt signaldistributionscentrum för tv-kanaler i Barcelona. Enligt pressmeddelandet från nationalpolisen rör det sig om betal tv-kanaler som på olagligt sätt distribuerats via illegala IPTV-leverantörer (Televisión por Protocolo de Internet).

Den senaste tiden har spansk nationalpolis gjort flera tillslag i landet mot IPTV-leverantörer. Flera skandinaver hört av sig till Svenska Magasinet efter att betalat in stora summor pengar. Sedan den 29 maj ligger sändningar nere efter att polisen gjorde tillslag mot Team Nordic/Danelca i Benalmádena.

Vid tillslaget greps minst två personer enligt en källa till Svenska Magasinet. Nationalpolisen har även spärrat bankkonton och beslagtagit lyxbilar och fastigheter.

Spansk nationalpolis har de senaste dagarna i samarbete med italiensk polis gjort ytterligare tillslag. I Spanien har fyra personer gripits medan 54 har gripits i Italien, fyra i Frankrike, två i Tyskland och en i Italien.

Annons

Det handlar om en organisation som tjänat 100.000 euro i månaden på piratverksamheten med att som IPTV-leverantörer distribuera signaler vidare från betal tv-kanaler.

Utredningen i Spanien tog fart efter att en åklagare i Rom i Italien begärde hjälp från polisen att gripa en italiensk medborgare bosatt i Barcelona. Mannen ingår i en organisation som är anklagade för brott mot immateriella rättigheter, organiserad brottslighet och penningtvätt. Organisationen har varit verksam i flera europeiska länder.

Nationalpolisens utredning ledde fram till en fastighet i stadsdelen Ciudad Condal där tillslaget har gjorts. I fastigheten fanns polisen teknisk utrustning, datorer och servrar, ett omfattande nätverk som fungerade som ett europeiskt överföringscentrum för piratsignaler till IPTV-leverantörer. Signalerna har sedan skickats vidare till 10.000-tals abonnenter i olika europeiska länder de flesta av dem i Italien. Läs mer: Polistillslag mot IPTV-leverantörer