Ikväll klockan 21 är det dags för kung Felipe VI att hålla sitt första traditionella jultal till spanska folket som hans far Juan Carlos I har framfört de senaste 38 åren. Förväntningarna är stora då den spanske monarken kommer att hålla det bara två dagar efter att hans syster, prinsessan Infanta Cristina, har anklagats för skattebedrägeri.

I måndags efter beskedet kom ett officiellt uttalande från det spanska kungahuset om att man visar ”absolut respekt för ett oberoende rättsväsende”. Don Juan Carlos sa vid sitt jultal 2011 att ”lagen gäller för alla”.

Vissa politiker, kollektiv och medier menar att dottern till Juan Carlos bör avsäga sina rättigheter till den spanska tronen. Prinsessan Cristina intar sjätte plats i tronföljden till den spanska kronan. Kungahuset har meddelat att det inte är deras sak att göra det utan det är ”hennes beslut”.

Den spanske monarkens traditionella jultal ikväll onsdag klockan 21 sänds på samtliga stora tv-kanaler i Spanien. Det kommer även att sändas via Twitter och kan följas via läsplattor.

Annons

Även den katalanska tv-kanalen TV 3 kommer att sända den spanske kungens jultal. Ifjol strejkade personalen mellan klockan 20.50 till 21.20.

(Foto: Casa del Rey / Gorka Lejarceg)