Efter snart fem år inleds idag rättegången i provinsdomstolen i Málaga mot ”Los Suecos” svenskligan som i Spanien har pekats ut som den mest våldsamma gruppen på Costa del Sol någonsin. Rättegången väntas pågå under 29 dagar fram till 19 maj inför en folkjury. Åklagaren yrkar på 54-års fängelse för samtliga fyra huvudåtalade det som går under benämningen prövningsbart livstidsfängelse.

Den fick smeknamnet ”Los Suecos”, svenskligan, 2018. De ägnade sig åt torpedverksamhet och misstänks ligga bakom två avrättningar och två sprängattentat på Solkusten 2018. I Malmö är de en del av den organiserade brottsligheten och uppges ligga bakom 17 mord.

Uppvuxna i Malmö

Amir Mekky, som är född i Danmark, och uppvuxen i Malmö beskrivs som ligans huvudman.

Det är huvudåtalade är de danska medborgarna och bröderna Amir och Fakhri Mekky samt de två svenska medborgarna och bröderna Karim Abdul Karim och Ahmad Karim. Karim Abdul Karim har tidigare dömts till 30 års fängelse för utpressning och sprängdåd i Benahavís och Marbella hösten 2018.

Samtliga fyra huvudåtalade är uppvuxna i Malmö.

Annons

Rättegången i provinsdomstolen i Málaga gäller två mord och olaga vapeninnehav. 2018 dödades ”Maradona” och ”Zocato” som hade kopplingar till den undre världen.

David ”Maradona” Ávila avrättades med fem skott den 12 maj 2018 utanför kyrkan Virgen del Rocío i San Pedro Alcántara i samband med sonens konfirmation. En gärningsperson som färdades på motorcykel öppnade eld.

Samma gärningsperson ska enligt åtalet skjutit Sofian Ahmed ”Zocato” Barrak till döds utanför dennes hem i El Campanario i Estepona den 20 augusti 2018. Även det var en ren avrättning där gärningspersonen avlossade nio skott.

Förutom de fyra huvudåtalade kommer ytterligare fyra personer, tre män och en kvinna, att riskera dömas till fängelsestraff på tolv år för att ha medverkat på ett eller annat sätt i att planera avrättningarna av ”Maradona” och ”Zocato”.

Fri fot

Gängkriminella ”Los Suecos” misstänks för två mord på Solkusten 2018 (Foto: Policia nacional/Guardia Civil)

Rättegången beskrivs som en av de mest bevakade under de senaste åren. Ett tjugotal poliser och utredare har kallats in för att vittna förutom ett stort antal privatpersoner, sakkunniga och rättsmedicinska experter.

Ahmad Abdul Karim misstänks vara gärningspersonen till morden. Han blir den första att vittna den 11 april medan de andra huvudåtalade och deras medbrottslingar kommer att göra det den 12 och 13 april.

Till rättegången förväntas två av de fyra huvudåtalade som befunnit sig på fri fot efter att ha betalat borgen komma. Det gäller Fakhry Mekky betalade 20.000 euro maj ifjol efter att försvaret åberopat tvivel kring hur inblandad klienten var.

Senare har även Ahmad Abdul Karim, som misstänks vara den som avlossade de dödande skotten, också blivit frigiven efter att maxtiden för häktning, fyra år, hade löpt ut. Ahmad Abdul Karims borgen var högre än i det första fallet.

Spanska domstolsmyndigheter har utfärdat beslut på att de båda frigivna männen har blivit fråntagna sina pass och är förbjudna att lämna Spanien. Vidare ska de infinna sig inför domstolen varje dag och meddela vilken adress de bor på.

Uppmärksamhet

Fallet med ”svenskligan” har fått stor uppmärksamhet i Sverige. Otaliga artiklar och poddar har berättat om ”Los Suecos”. Solkusten är en populär plats för svenskar dit uppskattningsvis 35.000 svenskar har en anknytning. Även svenska medier kommer att vara på plats under vissa rättegångsdagar.

”Det här fallet symboliserar närvaron av svenska gäng i Spanien” säger Diamant Salihu, en svensk journalist som medverkat i en intervju.

Gängkriminella med anknytningar till Sverige som är verksamma på Solkusten är en relativt ny företeelse. Det är området mellan Marbella och Estepona som lockar med pengar, lyxvillor, sportbilar, bra väder och strandklubbarna.

Samtliga åtalade nekar till brott. Dom väntas avkunnas den 12 maj.