Iberia och Vueling kan bli de bolag som skandinaviska Spanienresenärer i framtiden får hoppas på. De brottas även med förluster och begär stöd på över en miljard euro för att dämpa effekterna av Covid-19-pandemin. De två bolagen som ingår i IAG-gruppen har bett om 750 respektive 260 miljoner euro genom statliga låneinstitutet ICO (Instituto de Crédito Oficial).

Flygbolagen har drabbats hårt efter stängda gränser och resande i spåren av Covid-19-krisen. De kommer att begära dessa krediter från sina banker och använda sig av två garantier från det statliga låneinstitutet ICO.

Finansieringsavtalen har en löptid på fem år med avskrivningsdatum 30 april 2023. Iberia och Vueling kan när som helst återbetala krediten skriver IAG till konkurrensverket CNMV.

Begäran om krediter kommer efter att IAG-gruppen under första kvartalet gjorde en förlust på 535 miljarder euro vilket kan jämföras med en vinst på 135 miljarder för motsvarande period ifjol.

British Airways som ingår i IAG-gruppen kommer att skära ned personalstyrkan med 12.000 personer.

Flygnäringen i Spanien har sedan Covid-19-pandemins utbrott gjort en rejäl inbromsning och minskat med 90 procent. Vid Madrid-Barajas Adolfo Suárez registreras i nuläget mindre än 100 flyg om dagen och bara omkring 3.000 resenärer skriver den spanska affärstidningen Expansión.