I morgon torsdag öppnar konstmuseet Museo Carmen Thyssen i gamla stan, Centro Histórico, i Málaga. Och det är en gammal anrik fastighet som kommer att inhysa museet.

Palacio de Villalón på calle Compañía är en palatsliknande byggnad med lång historia. Författaren Antonio Lara har studerat byggnadens historia och kommit fram till att många intressanta karaktärer har varit här.

Palacio de Villalón byggdes på 1600-talet av en familj från Burgos och kom senare att ägas av familjen Fernández de Villalón från Setenil i provinsen Cádiz. Genom ett äktenskap 1707 mellan Catalina Victoria de Villalón y Mendoza med Gaspar de Bracamonte y Zapata kom palatset att hamna i deras ägor. Familjens vapensköld kan ännu ses i fasaden till byggnaden.

Paret bodde i byggnaden fram till att mannen avled 1733. Familjen hamnade sedan i en svår ekonomisk situation. Döttrarna Mariana och Ana Villalón var kända i Málaga som ”las Villalonas” och de var med om att reparera kyrkan efter jordskalven i Málaga 1680 och 1755.

Annons

Fram till mitten av 1800-talet var byggnaden obebodd. På 1900-talet inhyste byggnaden både en järnhandel som tygaffär. På senare tid har det funnits glas- och porslinsaffär.

Nu kommer palacio de Villalón att inhysa vacker konst och många spännande konstutställningar väntar.