Från Picasso till Tàpies blir det från och med mars månad då konstmuseet Museo Carmen Thyssen Bornemisza öppnar i Málaga. Totalt kommer 230 konstverk att visas. Konstverken är donerade av baronessan Carmen Cervera.

Utbudet presenterades av galleriets direktör, María del Carmen López. Förutom konstverk av Picasso och Tàpies donerar Carmen Thyssen konstverk av Juan Gris, Joan Miró, Antonio Saura och Joaquín Torres García.
”Det blir första gången som denna samling kommer att visas för allmänheten vilket öppnar för nya möjligheter för tolkning och dialoger”, säger María del Carmen López.

Den första temporära utställningen som visas följer på den permanenta utställningen från 1900-talet och blir på så vis en konsekvent fortsättning. Senare under 2011 väntar konstverk av Sorolla och Monet.

I oktober väntar en utställning med konstverk av Joaquín Sorolla och hans produktion av konstverk framställda i Andalusien. Sorolla som är från Valencia upptäckte Andalusien och dess gårdar och det mycket speciella ljuset. Parallellt kommer det att visas konstverk av Monet med trädgårdsmotiv. Till 2012 hoppas man även kunna visa en tillfällig utställning med konstverk av Van Gogh.

Annons

Museo Thyssen kommer att ligga i det som tidigare var Palacio de Villalón. Under januari kommer man att genomföra tester när det gäller temperatur och luftfuktighet i byggnaden vilket är mycket viktigt för konstverkens bevarande. Förberedelserna är minutiösa inför öppnandet i mars månad.
”De sista stegen tas ni i detta ambitiösa projekt. Tack vare ett stort engagemang och generositet av Carmen Thyssen blir detta möjligt”, säger Málagas borgmästare Francisco de la Torre.

Museets budget ligger på 3,6 miljoner euro för det första verksamhetsåret. Inkomsterna väntas hamna på 1,8 miljoner, skillnaden kommer att täckas av Málaga kommun och sponsorer.

Tre tillfälliga utställningar på vardera tre månader kommer att arrangeras varje år. I samband med att museet öppnar i mars kommer att antal pedagogiska aktiviteter för olika målgrupper att arrangeras. DE vänder sig till ungdomar, studenter och pensionärer.