Högsta domstolens beslut att bankerna slipper att betala stämpelskatt till bolånetagare blir uppenbarligen överkört av ett dekret från regeringen som ändrar hypotekslagen.

Som vi skrev om igår så ändrade högsta domstolen en dom från den 18 oktober som skulle medfört att bankerna skulle fått betala tillbaka mångmiljonbelopp till hypotekstagare. Det kontroversiella utfallet i högsta domstolen gick igenom med 15 röster mot 13 och blev hårt kritiserat av både politiska partier, juridiska föreningar och konsumenternas organisationer.

Men Regeringschefen Pedro Sánchez har reagerat och ministerrådet har antagit ett dekret som ändrar lagen så att bankerna tvingas betala skatten. Dekretet måste dock antas av parlamentet, men detta borde inte stoppa dekretet eftersom högsta domstolens agerande har kritiserats av nästan alla partier. Det kommer dock inte att bli någon retroaktiv verkan, något som den ursprungliga domen förutsatte. Dessutom varnar experter för att bankerna helt enkelt kan höja räntorna och då blir det som vanligt konsumenterna som får betala i sista änden.

Aldrig tidigare har Spanien bevittnat en så snabb och öppen konfrontation mellan regeringen och en av de högsta domstolarna i landet. Krisen kommer bara några veckor innan Högsta domstolen kommer att att öppna rättegången mot de katalanska separatisterna som ledde ett utbrytningsförsök för ett år sedan. Sánchez sa att de båda frågorna inte är förbundna med varandra men erkände att domstolen har försvagats av den senaste kontroversen.

Annons

Gårdagens artikel: Börsrally efter domslut kring bolånestämpelskatter.