Någon har lyckats ta bort huvudet på en ryttarstaty föreställande Spaniens tidigare statschef general Franco som förvarats i en lagerlokal i Barcelona. Den katalanska poliskåren Mossos d’Esquadra har inlett en undersökning kring försvinnandet men hittills finns inga ledtrådar skriver den spanska dagstidningen ABC.

Ryttarstatyn var en av de mer kända av general Franco. Den fanns tidigare på borggården vid Montjuïc i Barcelona men blev förflyttad till en lagerlokal på Vía Favencia i stadsdelen Nou Barris i Barcelona 2008 efter att regeringen hade beslutat att alla Franco-statyer skulle monteras ned.

Efter att stölden uppdagades den 8 augusti finns det inga spår efter gärningen. Polisen tror att det rör sig om ett beställningsverk från någon samlare.

”Snittet var rent den som gjorde det har kännedom om hur man gör” säger en talesman för poliskåren på frågan hur huvudet kunde avlägsnas från ryttarstatyn.

Annons

Ryttarstatyn i brons tillverkades av skulptören Josep Viladomat och invigdes den 17 juni 1963 av Barcelonas dåvarande borgmästare José María Porcioles. Ryttarstatyn var placerad vid ingången till militärmuseet. När museet stängdes 2008 flyttades Francostatyn till en lagerlokal.