Syskonparet Jörn och Elisabeth Hokholts hus i Torre del Mar ockuperades ifjol. Två gånger har ärendet fått avslag i domstol. Den 17 september ska det upp för tredje gången. Både jag och en utsänd journalist från Norge har hotats. Det är en hemsk historia och jag trodde inte detta skulle vara möjligt, säger Jörn Hokholt till Svenska Magasinet. Av Ola Josefsson

Bostadsområdet Villa del Mar ovanför fiskehamnen La Caleta i Torre del Mar i Vélez Málaga kommun byggdes på 1960-talet. En norsk och svensk firma utvecklade område med tomter.

Syskonparet Jörn och Elisabeth Hokholt fick ärva huset Casa Elsa på calle Central. När Jörn och hustrun Vibeke Tarnanger kom till Torre del Mar för semester ifjol var det ockuperat av oinbjudna gäster. Något som Svenska Magasinet tidigare har berättat om.

De har använt Casa Elsa som sommarhus under sommarsemestern under många år. Men i år kunde de inte ta sig in i sitt eget hus.

Sedan september ifjol är det ockuperat av obehöriga personer.

– Det har varit och är en hemsk historia. Jag förstår inte att detta kan vara möjligt. Här är folk som har tagit över vårt hem och vid två tillfällen har vi fått avslag i domstol, säger Jörn Hokholt när Svenska Magasinet når honom på telefon från Norge.

Ockupanterna beskrivs som otäcka individer. Med tecken har de hotat Jörn att skära halsen av honom. När en journalist från NRK nyligen besökte huset och försökte få en intervju med ockupanterna hotades även hon.

Den 17 september ska ärendet upp i domstol för tredje gången.

Vid de övriga tillfällena har ärendet blivit avvisat.

– Vid första tillfället menade domstolen att vi själva inte hade gjort tillräckligt för att avhysa ockupanter. De menar att vi skulle ha accepterat att ockupanterna hade tagit sig in och bor där…

Vid det andra tillfället blev ärendet avvisat återigen, nu av ett helt annat skäl.

– Domstolen menade att detta var vår sekundära bostad. Alltså, det var inte här vi hade vår hemvist. Huset i Torre del Mar är blott en semesterbostad. Så det var ingen orsak att kasta ut ockupanterna…

Men Jörn Hokholt har inte gett upp och nu ska ärendet upp för tredje gången.

– Vår advokat har överklagat och betonar att lagen inte skiljer mellan fast eller tillfällig adress.

Att domstolen har beslutat att ta upp ärendet igen grundar sig även på den mediestorm som ockupationerna av bostäder och fastigheter har orsakat.

– Vad jag har förstått från vår advokat är det ett resultat av att media har satt fingret på ett växande problem och skadar Spaniens rykte. När även utländsk media börjar röra i en känslig sak vaknar myndigheterna, säger Jörn Hokholt som menar att det hittills varit lite sympati för husägarna.

– Detta är kriminellt och dessutom är ockupanterna kända av polisen. På min terrass odlas numera marijuana.

Ungefär ett 40-tal illegala ockupationer sker i Spanien varje dag. Många av ockupanterna hoppas nå uppgörelser, att få pengar för att lämna bostaden.

– Det gör att våra grannar i området är livrädda. Lämnar ockupanterna vårt hus försöker de hitta en ny bostad att ockupera.

Husockupationerna skiljer sig åt i Spanien. I vissa fall är det enskilda individer som agerar, i andra fall är det grupper som är organiserade. Det finns så kallade ”underjordiska mäklarfirmor” som ”tar över” bostäder, byter ut lås, upprättar vatten -och elkontrakt för att sedan hyra ut dessa till helt ovetande hyresgäster.

Brottsmåladvokaten Luis Quiñones som har startat företaget Recupro (Recuperación Profesional de Propiedades) uttalade sig häromdagen i Diario SUR. Hans företag utför två avhysningar i månaden.

Enligt hans åsikt är det tal om ”underjordiska mäklarfirmor” som erbjuder bostäder med nyckeln i hand. Det är en kriminell verksamhet där elektriker, rörläggare och låssmeder ingår.

För dessa är verksamheten med att ”ta över” bostäder som vilket företag som helst.

José María Páez, som är domare i Málaga, säger i en intervju i Diario SUR att långbänkar och sena beslut i domstol är en nackdel för ägarna. Han förstår allmänhetens känsla av hjälplöshet inför detta brott.

Ämnet ockupanter är ett känsligt ämne, även politiskt. Det finns partier i regeringsställning som har sympatier hos ockupanterna. Och medier på vänsterkanten duckar och beskriver det som ett mindre problem jämfört med vad det är.

Kanske du hört uttrycket ”perroflauta”?

Kungliga spanska akademin (RAE) förklarar ordet i uppslagsverket ”Nuevo diccionario histórico del español” (NDHE) som en person, vanligtvis i yngre medelåldern som sitter på gatan och spelar flöjt samt åtföljs av en hund.

Personen är officiellt bostadslös, hänger i en grupp som tillhör en hippiepåverkad kultur som är mot det nuvarande systemet.

Vissa av dessa ger sig på privat egendom för att utnyttja den i eget syfte. Det beskrivs som ”kriminella hyresgäster”. Men de är ganska privilegierade.

Målet får en del är att ta över en annan person egendom för att få en adress och bli mottagare av minimilön som Spanien nuvarande regering nyligen lagstiftade om.

För att bli berättigad till minimilön krävs en fast adress. Detta är en anledning till varför antalet fall av husockupationer ökar just nu.

Bildtext: Husockupanter har tagit över Hokholts hus i Torre del Mar. På terrassen växer numera marijuana (Foto: Privat)

Läs mer: Nya instruktioner om hur husockupanter ska hanteras väntas