Den spanska rikspolisen och skatteverket har genomfört en av decenniets största insatser mot narkotikahandel i Baskien i norra Spanien.

Under första halvan av juli, efter en utredning på mer än två år, avlyssnade agenterna en husbil i hamnen i Barcelona med 534 kilo high purity kokain gömt i en falsk botten. Denna mängden kokain skulle om den kommit ut på marknaden ha betingat ett värde på 60 miljoner euro.

Agenter från enheten för narkotika och organiserad brottslighet (UDYCO) vid det baskiska högkvarteret började övervaka två personer i november 2019 efter att ha fått reda på att en viktig sändning narkotika förbereddes från ett latinamerikanskt land.

Det kriminella nätverket exporterade sedan en husbil, utrustad med två kajaker och ett cykelställ. Med avsikten att framställa den som ett fordon avsett att njuta av äventyrssporter med på andra sidan Atlanten. De hade för avsikt att ta henne tillbaka laddad med paket, även om pandemin försenade deras planer. ”De har haft tålamod, men polisen har ännu mer tålamod”, betonade nationalpolisens chefskommisarie i Baskien.

Annons

Operationen går (det är en fortfarande pågående operation) under kodnamnet ”Keja-Ojo Salado “. När husbilen återvände till Spanien via hamnen i Barcelona bevakades den och när den skulle hämtas ingrep polisen, beslagtog bilen och grep två personer. I den lyckade insatsen deltog mer än 20 personer från polisen, tullen och skatteverket.

Mer information finns i nuläget inte att få eftersom det är en pågående utredning och fler gripanden är att vänta. Men nedan finns en video från Twitter som visar husbilen och insatsen.