Så var det dags för festernas fest. Nobelfesten i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Forskare, politiker och kungligheter var på plats. Totalt 1.250 personer.

Det finns flera spanjorer som har tilldelats Nobelpriset. Någon säger sju, någon annan säger åtta.

Det blir åtta om vi räknar med Nobelpristagaren i litteratur för 2010, Mario Vargas Llosa, född i Peru men spansk medborgare sedan 1993.

Annons

Här har du samtliga åtta:

José Echegaray: Nobelpriset i litteratur 1904 tillsammans med Frédéric Mistral, och därmed den förste spanske mottagaren av priset.

Santiago Ramón y Cajal: Nobelpriset i medicin 1906 tillsammans med Camilo Golgi för sina kunskaper och bidrag till nervsystemets struktur.

Jacinto Benavente: Nobelpriset i litteratur 1922. Efter en lång karriär med verk inom poesi, teater och novell.

Juan Ramón Jiménez: Nobelpriset i litteratur 1956. Med ett av sina mest kända verk, prosadikten ”Platero y yo”. Utgiven 1917, i Sverige uppdelad på två volymer; ”Silver och jag” och ”Samtal med Silver”.

Severo Ochoa: Nobelpriset i medicin 1959 tillsammans med Arthur Konberg, USA, för deras upptäckt av DNA och RNA.

Vicente Aleixandre: Nobelpriset i litteratur 1977 ”för en nyskapande diktning som belyser människans villkor i kosmos och i dagens samhälle samtidigt som den företräder mellankrigstidens stora förnyelse av den spanska poesins traditioner”.

Camilo José Cela: Nobelpriset i litteratur 1989, ”för en rik och intensiv prosakonst, som med återhållen medkänsla gestaltar en utmanande vision av människans utsatthet”.

Mario Vargas Llosa: Nobelpriset i litteratur 2010 för sin ”kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”.

Nobelmiddagen

Nobelprisets webbsida publicerade menyn just när maten serverades.

Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. Serveras med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk.

Torskrygg färserad med kungskrabba, serveras med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp. Till detta serveras vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor.

Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.

Vinerna som serveras är:

Shaman Rosé Grand Cru Extra Brut, Marguet, Champagne, Frankrike
2021 Marsannay Rouge, Domaine Trapet, Bourgogne, Frankrike
2018 Château Tirecul la Gravière, Monbazillac, Frankrike