Det var en dag på hunddagiset och det var dags för promenad. Vi satte igång och koppla hundarna, som varje dag, då plötsligt något mycket märkligt sker. En av hundarna, en trevlig hanhund som vi då hade känt och arbetat med i ett helt år, tog plötsligt tag om min handled och bet till. Ett beteende varken jag eller ägaren kände igen. I backspegeln kunde vi se att hunden veckorna innan varit lite mer “skällig” än vanligt. Vovven fick uppsöka veterinär någon dag senare, och visst hade den en tandfraktur. Och det gör ont!

Av Stina Lundin e-post: stina@ccbreeding.com

Smärta förändrar hundars beteende, visst kan vi enkelt gå till oss själva och se att smärta är uppstressande och gör oss lättretliga. Beteendeförändringar hos hundar grundar sig i övervägande fall på en smärtproblematik. Tandvärk kan göra vem som helst “galen”, inte sant?

Hundens tandhälsa är än mer komplex hos hunden än hos oss. Att gå in och röra runt med en tandborste i hunden mun brukar sällan vara populärt. Men övning ger färdighet! Börja träningen med fingertandborste eller en gasbinda på fingret. Utöka sedan träningen successivt och träna på att borsta inne i munnens små vrår, tandkött och tändernas både in- och utsidor. Men du, använd aldrig din egen tandkräm, fluor är inte nyttigt för vovven!

Precis som hos oss bildas plack på hundens tänder. Beläggningarna vi ser på hundens tänder är tandsten som bildas när plack förkalkas. Att regelbundet tugga tuggben kan vara till hjälp för att mota olle i grind, ett annat komplement är sk. tandskrapa. I plack trivs onödiga bakterier som i sin tur kan orsaka onödiga inflammationer.

Många är de hundar som någon gång i livet drabbas av tandlossning, vissa raser och individer oftare än andra. Tandlossning och inflammationer är båda två smärtsamma tillstånd varpå det allmänna rådet från veterinärkåren är att göra en regelbunden kontroll av hundens munstatus. Hur ser tänderna ut? Vilken färg har tandköttet?

Tandborstning är absolut effektivaste metoden att hålla vovvens mun hälsosam. Ibland kan det behövas veterinär för rengöring eller ansning, vilket görs under lätt narkos. Ett tips är att kontakta din lokala veterinär för en tandkontroll, särskilt för den äldre vovven. Nedsatt munhälsa kan påverka allmäntillståndet hos vår bästa vän, och visst doftar pussarna bättre?

Uppsök veterinär om hunden:

• har dålig andedräkt

• har mycket tandsten eller beläggning på tänderna

• är röd i tandköttet

• dreglar ovanligt mycket

• ändrar sitt ätbeteende, till exempel har svårt att tugga, tuggar bara på ena sidan, tar längre tid på sig att äta, spiller mat, eller har synliga skador eller missfärgningar på tänderna.

Har du aldrig borstat gaddarna på vovven förut? Mata på med godis och en hundtandkräm som smakar gott! Gör det till en rolig grej och prata uppmuntrande med vovven. Målet är inte en perfekt tandborstning från dag ett. Målet är att förebygga tandhälsoproblem i längden.

I nästa nummer: Från valp till senior

Redaktionen SvM

Redaktionen SvM

Redaktionen