Spanska inrikesdepartementet skärper bevakningen och antiterroristplanen från den 18 december till den 10 januari.

Terrorhotnivån (Nivel de Alerta Antiterrorista) ligger fortsatt på en fyra på den femgradiga skalan sedan juni 2015.

Beslutet meddelade inrikesministern Fernando Grande-Marlaska efter ett möte med Mesa de Valoración de la Amenaza Terrorista som analyserar hotbilden mot Spanien.

Läs mer: 21 personer med kopplingar till jihadistiska rörelser gripna

Trots upptrappningen av kriget i Mellanöstern finns det inte några indikationer på en förestående attack i Spanien. Den skärpta bevakningen under 24 dagar görs i förebyggande syfte för att skydda befolkningen då många är på resande fot och samlas på offentliga platser.

Under gårdagen höll inrikesministern Fernando Grande-Marlaska efter ett möte med Mesa de Valoración de la Amenaza Terrorista.

Annons

Redan den 17 oktober skärptes bevakningen vid tio länders ambassader i Spanien på grund av upptrappningen av kriget i Mellanöstern mellan Hamas och Israel, något som Svenska Magasinet tidigare har berättat om.

Det var något som den spanske inrikesministern upprepade på måndagen. Den skärpta bevakningen gäller ambassader och konsulat för Israel, Turkiet, Palestina, Libanon, Jordanien, Frankrike, Sverige, Danmark, USA och Storbritannien.

Inrikesdepartementet har även utökat bevakningen vid evenemang och festligheter som är relevanta för religiösa samfund.

Terrorhotnivån ligger fast.

Även i Sverige skärps bevakningen under jul. Orsakerna är flera som att kriget i Gaza har ökat det redan polariserande klimatet i samhället. Det gäller även aktiviteten bland våldsbejakande extremister.

Europols chef Catherine De Bolle säger att risken för terrorangrepp i Europa har ökat. Till tyska nyhetsbyrån DPA hänvisar chefen för det europeiska polissamarbetet att utvecklingen i Gaza och Israels militära insatser ökar risken för angrepp från extrema islamistgrupper.