Under helgen som stundar med Allhelgonadagen nu den 1 november och med fredagen som en klämdag så ligger hotellbeläggningen otroligt högt och med det fortsätter årets stabila uppgång på Costa del Sol.

Aehcos, som är sammanslutningen för hotell på Costa del Sol uppger att under den stundande helgen förutspår de en hotellbeläggning på 92% i Málaga och 72% i hela Málagaprovinsen. Siffrorna avser perioden torsdag den 1/11 till morgonen på söndagen den 4/11.

Aehcos ordförande Luis Callejón betonar att man skall komma ihåg att 52 av de ingående 360 anläggningarna är stängda, dels för renoveringar men främst för att det är lågsäsong. Men antalet anläggningar som stänger under lågsäsongen krymper år efter år och målet är att ”ingen anläggning skall vara stängd under lågsäsong”.

Profilen på besökarna under året visar på att britterna är flest, följt av tyskarna. Efter dessa kommer spanjorerna, de uppskattar framförallt att förbindelserna med resten av den Iberiska halvön är bra. Callejón påpekar också att den internationella Jazzfestivalen har gett hotellen och restaurangerna ”en mycket intressant produkt som ger en bra draghjälp”. Detta är något som fler kommuner borde ta efter för att locka besökare, anser han. För kommunfullmäktige i Málaga ”bekräftar dessa prognoser” det goda turistutfallet som staden har haft i år. Enligt INE (Spanska statens statistikbyrå) så har hotellen fram till och med september tagit emot mer än 1.000.000 turister, miljonsiffran slogs en månad tidigare i år är 2017. Totalt var det 1.027.699 turister på stadens hotell fram till september detta är en uppgång på 3,98%. I september tog Málaga stad emot 113.391 hotellgäster, något som resulterade i 250.045 övernattningar, den genomsnittliga beläggningen under september var höga 86,8%.

Annons

Bildtext: Hotell Tamisa Golf, Mijas Costa (medlem i Aehcos). Foto: Tamisa Golf.