Språket caló som talas av romer i södra delen av Spanien är på väg att dö ut. Men förutsättningarna för att rädda språket är goda eftersom det finns ett intresse av att bevara det, bland annat hos unga romer. Det visar en avhandling i spanska från Göteborgs universitet.

Caló är ett av de cirka 5.400 språk som forskare tror kommer att försvinna under detta århundrade. Det tillhör en grupp språk som benämns para-romani där ordförrådet till största delen kommer från romani, medan grammatik och uttalsmönster i calós fall härstammar från spanskan.

I Spanien finns intresse att återinföra caló genom att låta unga romer lära sig språket i skolan. För att det ska lyckas är det av stor vikt att de kommande talarnas attityder till både språket och dess talare är positiva, säger avhandlingens författare Pierre Andersson i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Han har undersökt både romers och icke-romers attityder till caló och till dem som talar språket, en typ av undersökning som aldrig tidigare gjorts. 230 ungdomar, i åldern 14 till 15, deltog i studien som genomfördes i de andalusiska städerna Sevilla, Jerez de la Frontera och Fuengirola.

-Resultatet visar att de ungdomar, som enligt dem själva tillhör den etniska gruppen romer, har positiva attityder både till caló och till caló-talare. Det har även de ungdomar som anger att de har kontakt med caló, det vill säga att någon i deras hem talar det. Dessutom är flickorna mer positiva än pojkarna.

Att ungdomar hyser positiva attityder till caló och till dess talare, innebär att ett så kallat återinföringsprojekt av caló har en stor chans att lyckas, säger Pierre Andersson som bor i Spanien.
– Dessa återinföringsprojekt är av stor vikt för minoritetsgrupper, eftersom de kan markera slutet på en lång historia av diskriminering och där deras etniska arv får en möjlighet att uppskattas och respekteras, både av dem själva och av övriga grupper i samhället.

Bild: Romernas flagga