Läs innehållsdeklarationen på honungsförpackningen så ser du ofta att det står att viss del av honungen är import från land utanför EU. Ofta kommer den ”delen” från Kina. Och den ”delen” håller låg kvalitet och är billig.

Provinsens biodlare och honungstillverkare COAG mobiliserade under tisdagen en protest till försvar av honung med ursprungsmärkning Spanien som håller hög kvalitet. Biodlarna kräver bättre lönsamhet och hållbarhet i sektorn och kritiserar livsmedelsbranschen för ökad import av honung av dålig kvalitet mestadels från Kina som drar priset.

Biodlarna vill se en tydlig märkning på förpackningar som styrker ursprung och procent av blandning om viss del kommer från annan plats.

Ett femtiotal biodlare deltog i protesten som organiserades av COAG på avenida de la Aurora utanför Centro Comercial Larios i Málaga.

Annons

Enligt COAG i provinsen Málaga finns det 500 biodlare (totalt 3.000 i Andalusien) varav 300 är yrkesverksamma. Provinsen har 70.000 bikupor och producerar 1,2 ton honung om året.