En man i Madrid som frivilligt hade medverkat i sadomasochistiskt sex och fått ordet ”maricón” (bög på svenska) och ett kors inristat på skinkan med en kniv, gick till polisen och anmälde att han blivit utsatt för homofobiskt hatbrott av en pöbel på åtta personer.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i spanska medier. Mannen, 20 år, försökte dölja ett masochistiskt förhållande för sin partner.

Vid polisförhör bröt han ihop och erkände att det var en falsk polisanmälan. Han hade medverkat frivilligt i sadomasochistiskt sex tillsammans med två andra män.

Mannen hittade på en historia om åtta personer som hade överfallit honom för att dölja händelsen för sin pojkvän. Han uppgav att pöbeln på åtta personer skulle vara kända i området för att utrycka hat mot homosexuella.

Polisen fattade snabbt misstankar mot mannen då hans berättelse inte hängde ihop. Han kunde inte redogöra för vilka de var som attackerat honom var, även om han uppgav att de var kända. Han kunde inte heller uppge med vilken accent de talade.

Filmer från övervakningskameror vid plaza del Dos de Mayo (bilden) i stadsdelen Malasaña i Madrid där överfallet skulle ägt rum visade ingenting.

När polisanmälan blev offentlig medverkade det till en uppskruvad debatt på sociala nätverk och tv-program. Anhängare långt ut på vänsterkanten gick till hårt angrepp och kriminaliserade parlamentariska rivaler på högerkanten för att medverka till en ökad våg av hatbrott mot homosexuella.

Efter avslöjandet om den falska polisanmälan har vänsterns höga tonläge avtagit. Spaniens regeringschef Pedro Sánchez skriver på Twitter att anmälan byggde på en lögn. Han tillägger att hatet mot LGTBI-personer har ökat.

Nu riskerar mannen att dömas till böter för falsk anmälan.