Totalt 6.310 kilo kokain till ett värde av en miljard euro kom polisen över i samband med det beslag som gjordes i industriområdet Santa Teresa i Málaga för en vecka sedan. Totalt har 16 personer gripits och polisen har genomfört ett tjugotal husrannsakningar.

Svenska Magasinet berättade om kokainbeslaget i onsdags som utfördes fredagen den 19 oktober av nationalpolisen och Guardia Civil. Via ett pressmeddelande från Inrikesdepartementet har fler uppgifter kring beslaget blivit offentliga och även bildmaterial. Värdet på det beslagtagna kokainet uppskattas till över en miljard euro.

Tillslaget i förra veckan är ett resultat efter en utredning som pågått i ett års tid. Polisen har sedan dess haft ett antal individer under uppsikt som har varit misstänkta för narkotikahandel.

Totalt har 16 personer gripits, i huvudsak holländska medborgare, som ska ligga bakom en organiserad liga som smugglat kokain från Costa Rica till Nederländerna via Spanien.

Annons

Kokainet har smugglats via fartyg till hamnar i Portugal, Spanien och Nederländerna. Ligan har även varit ägare till ett företag inom godstransporter med lagerlokal i Badajoz samt Málaga. För att dölja sin verkliga verksamhet har de varit engagerade i att importera frukt.

Kokainet som beslagtogs i en industrilokal i Málaga var gömt i 70 försändelser med bananer. Totalt var det 6.310 kilo kokain som hade transporterats på ett fartyg från Limón (Costa Rica) till hamnen i Setúbal (Portugal) för att sedan transporteras landvägen till industriområdet Santa Teresa i Málaga.

Tillslaget i industrilokalen utfördes av Guardia Civils insatsstyrka GAR (Grupo de Acción Rápida).