Spaniens regeringschef Pedro Sánchez har gett ett sista ultimatum till den regionale katalanske presidenten Quim Torra och meddelat att det inte blir något besked om folkomröstning om regionens självständig i november. Nu hotar Torra med att dra bort stödet i kongressen för Sánchez.

Spaniens regeringschef skriver på Twitter att han inte accepterar att Quim Torra ställer några ultimatum. ”Det är samexistens som gäller och ingen självständighet. Regeringens mål är att fortsätta föra dialog och följa lagen”.

Konflikten fortsätter i Katalonien och det tycks inte vara något slut på meningsskiljaktigheterna. I måndags var det ett år sedan den olagliga folkomröstningen om Kataloniens självständighet hölls.

Katalanska radikala nationalister från CDR, ANC och CUP tågade längs gatorna och skanderade slagord som att ”vi vill ha republik”. ”Vi vill att den katalanska regeringen och parlamentet skrider till handling, går från ord till handling” säger Elisenda Paluzie, president i radikala ANC.

Annons

Enligt den lokala polisen Guardia Urbana deltog 180.000 separatister i marschen genom Barcelona. Hundratals extremister varav flera maskerade försökte storma det katalanska parlamentet och bryta sig in. Lokalpolisen hade dessförinnan tagit sig in i parlamentsbyggnaden för att undkomma den uppretade pöbelmassan.

Sprickan har vidgats efter måndagens händelse. Quim Torra och de katalanska nationalisterna manar på varandra och trycket mot centralregeringen i Madrid ökar.

Oppositionspartierna Partido Popular och Ciudadanos insisterar på att PSOE-regeringen bör tillämpa artikel 155 i den spanska grundlagen och tillfälligt upplösa Kataloniens självstyre precis som fallet var efter den olagliga folkomröstningen för ett år sedan.