700 älgburgare, 3.000 köttbullar och mängder av iskalla svenska drycker. Gänget vid den svenska casetan har jobbat hårt och idag sparkar kulturfesten i Fuengirola igång då Sverige tillsammans med 33 länder och spanska regioner ska visa upp sig. En miljon besökare väntas fram till söndag. Av Ola Josefsson

Väderlekstjänsten lovar högtryck. Dagstemperaturen väntas ligga på mellan 27 till 30 grader medan dygnets lägsta temperatur parkerar på runt 15 grader. Utmärkta förutsättningar för en lyckad kulturfest.

När Svenska Magasinet besökte den svenska casetan vid 11-tiden på onsdagen var det full fart. De sista finslipningarna gjordes innan öppningen.

I den svenska casetan serveras det Mariestad och Norrlands guld, Kopparberg cider och vitaminläsk. Inte mindre än tio svenska tapas serveras och det blir dagens rätt från klockan 13 varje dag. Och Löfbergs Lila som kaffe är väl bäst att tillägga.

Annons

Casetan som tar 240 personer är inredd i blått och gult och på väggarna hänger kända motiv som en jättebild på en röd stuga med vita knutar. I ena hörnet säljer Linneväveriet Ekelund från Horred mellan Varberg och Borås fina hantverk.
– Känns fantastiskt att få vara med här, Niclas Andersén som kommer från Torrevieja men jobbar för familjeföretaget.

På förmiddagen testades ljudanläggningen med schlagersångerskan Nadia som drar igång underhållningen från klockan 20 ikväll onsdag. Under dagar och kvällar uppträder flera andra artister och körer. Visit Sweden har bidraget med tryckt material på spanska.

Anders Hansson sitter i ledningsgruppen tillsammans med sju andra. Hur känns det, frågar vi honom.
– Jo, tack. Man blir hela tiden överraskad att nya saker dyker upp hela tiden. Det är mycket som måste vara på plats. Logistiken, gäster och artister ska hämtas och köras till hotellen, det måste finnas tillräckligt med ishinkar, sortimentet ska kylas, det är mycket att tänka på.

Anders Hansson välkomnar fler frivilliga krafter som vill vara med och hjälpa till.
– Det är alltid bra med avlastning, så de som önskar dra ett strå till stacken och som passar in är välkomna.

Du hittar den svenska casetan på vänster sida på mittenvägen på feriaområdet Recinto Ferial. Sverige ligger i caseta 9 som i normala fall tillhör MotoClub.

Den 21:a upplagan av kulturfesten Feria Internacional de los Pueblos (FIP) i Fuengirola håller på fram tills söndag kväll.