Den våldsamma gruppen Combat 18 har uppmanat till attacker på invandrare, minoriteter, HBTQI-personer och människor med vänsterpolitiska sympatier. 

Polisen har slagit ned mot påstådda medlemmar i den nynazistiska organisationen och genomsökt fastigheter runt om i Spanien, bland annat i Málaga.

Rikspolisen genomförde tillsammans med Mossos d’Esquadra (den katalanska polisstyrkan) en insats i Andalusien, Katalonien, Madrid, Lugo och Toledo under tisdagsmorgonen. 

Enligt polisen var målet för insatsen att arrestera medlemmar i Combat 18, en nationalsocialistisk vitmakt grupp som grundades i Storbritannien. Gruppen bär numret 18 för att symbolisera alfabetets första och åttonde bokstäver, A och H, alltså Adolf Hitlers initialer. Dess logga bär samma dödskalle som kunde ses på Waffen-SS tredje pansardivision i Nazityskland. Den grundades 1992 och har spritt sig till flera länder. Sedan 2020 är gruppen bannlyst och olaglig i Tyskland. 

Annons

Under hela sin historia har Combat 18 uttryckt starka uppmaningar till våld mot invandrare, minoriteter och HBTQI-personer samt människor med vänsterpolitiska åsikter generellt. 

De flesta tillslagen gjordes i Katalonien där ingripanden gjordes i sex olika kommuner. Utöver det greps personer i Madrid, Toledo, Lugo och Málaga enligt tidningen Diario Surs källor inom Mossos d’Esquadra. Särskilt mycket information har inte kommit ut ännu eftersom operationen fortfarande pågår.