Den som kör elsparkcykel på Málagas gator kommer att behöva bära skyddshjälm enligt nya direktiv som införs. 

Nu hotar flera företag som hyr ut dem att lämna staden. 

Enligt Trinidad Hernández, som arbetar som råd på stadshuset, har de inget annat val än att införa hjälmtvång på grund av de många olyckor där en elsparkcykel varit inblandad i staden. 

Företagen som hyr ut sparkcyklarna är mycket upprörda över beslutet och kallar det “den sista droppen” i en konflikt som pågått flera månader. “Om det blir obligatoriskt för förare att bära hjälm kommer vi alla att lämna,” meddelade en talesperson som företräder flera operatörer som är aktiva i staden. Talespersonen uttryckte också frustration över att Málaga inte har tilldelat företagen mer utrymme för parkering som de har efterfrågat under en längre tid”.

Lika många olyckor kopplade till cyklar

Annons

Samma talesperson påpekade att: “Antalet olyckor med elsparkcykel är inte procentuellt högre än de med cyklar, där det inte finns något krav att bära hjälm, vilket betyder att våra transportmedel diskrimineras”. De påtalade också att det spanska trafikverket (DGT) endast har en rekommendation om hjälmar på nationell nivå. 

“För att göra saken ännu värre fick vi höra talas om det i pressen, samtidigt som vi bett om möten med stadens myndighet för rörlighet i flera månader,” fortsatte de. 

Talespersonen avslutade med berätta att flera av företagen redan förlorar pengar i Málaga och att den extra kostnaden som hjälmarna skulle medföra för dem skulle bli spiken i kistan för verksamheten. Främst på grund av att många hjälmar skulle vara enkla att stjäla.