Fyrtio världsberömda muralistmålare och skulptörer från 28 länder deltog i ett av de största offentliga konstprojekten i Spaniens historia i Sevilla från den 27 september till den 11 oktober. Projektet, ”Konst för alla,” (Art for All) vill påskynda utvecklingen i de fattigaste länderna och inspirera människor i Spanien att genom konsten ”take action”. Det skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Projektet utmanade skulptörer och muralmålare att genom sina målningar uttrycka FN:s åtta millennium-mål (MDG), med målet att göra dessa globala utmaningar tillgängliga för en bredare publik. Konstverken har tagit upp frågor som rättvis handel, företagens sociala ansvar, mikrokrediter, jämställdhet, fred och förebyggande av aids. Tusentals ungdomar har lärt sig om millennieutvecklingsmålen, och tusentals besökare kommer att fundera på hur man kan förbättra villkoren för världens fattigaste människor.

Projektledare Peter Claesson konstaterar:
”Det är en inspiration att se hur stadsdelen San Pablo förvandlats till det största utomhus museet i Europa på bara två veckor. Museet är gratis och öppet för allmänheten 24 timmar varje dag, ingen behöver köpa biljett för att se konstverken”.

Över 100 researrangörer och resebyråer sänder nu sina kunder till museet vilket kommer att bidra till att stimulera den ekonomiska tillväxten, minska brottsligheten och öka moralen i området. En grupp volontärer som deltagit i projektet har redan skapat ett guide företag, som erbjuder turer. En karta över konstverken, en bok, kalendrar, vykort och t-shirts till besökarna håller pâ att produceras.

”Det är vackert”, säger 89-åriga Felisa Duran Machado, som har bott här i San Pablo i mer än 50 år, ”och så underbart för området”.
En av de medverkande konstnärerna, Victor Ash håller med:
”Det förde liv, uppmärksamhet och något unikt till området”

Konst för alla var organiserad av Ekoturism, Event och konferensföretaget Indigo Incomming & Incentives. Peter Claesson har arbetat i 12 år på utvecklingsprojekt i Ecuador, Honduras, Indonesien och Sri Lanka. Han har jobbat med FN, Inter-American Development Bank, Europeiska unionen, nationella regeringar, frivilligorganisationer och den privata sektorn där han har skapat jobb för fattiga ungdomar.

Konst för alla Sevilla var sponsrat av Rafael Pineda, chef för LIPASAM, och av Canal Sur. Konstnärer deltog från följande länder: Argentina, Australien, Brasilien, Chile, Kina, Colombia, Danmark, Ecuador, England, Frankrike, Tyskland, Holland, Honduras, Peru, Ryssland USA och Ukraina. Diavolo Producción y Cultura var lokal partner.

Den första Konst För Alla ägde rum i Tegucigalpas, huvudstad i Honduras 2004 och sker nästa gång i i Marocko. Konst Projektet skall väcka medvetandet om globala åtaganden för att uppnå de av FN uppställda Milleniumutvecklingsmålen Läs mer här

Se film här och här