I Algeciras har den största rättegången någonsin inletts där 152 personer står åtalade för omfattande narkotikahandel mellan Marocko och Spanien. De åtalade riskerar fängelsestraff på sammanlagt 1.787 år och att betala 15,18 miljarder euro.

Rättegången hålls i provinsdomstolen och regionens justitieråd har gjort en särskild insats för att samordna rättegången för 152 åtalade och deras respektive advokater.

Det handlar om los Castañas om omfattande narkotikasmuggling i Gibraltar sund mellan Marocko och Spanien. 62 av de åtalade har erkänt sina brott och nått en överenskommelse med åklagarmyndigheterna. Tre av de åtalade sitter redan frihetsberövade.

En majoritet av dessa har fått tvååriga fängelsestraff och enligt åklagaren har de inte haft en position i toppen i klanen los Castaña som fört in stora mängder hasch till Spanien.

Annons

När rättegången startade på måndagen saknas sex åtalade som inte hade infunnit sig.

Ledaren för ”el Castaña” är Antonio Tejón som trots att han varit frihetsberövad har styrt ligan inifrån anstalten sedan 14 september 2020. Tejón riskerar 15 år och 9 månaders fängelse.