Måndagen den 21 maj träder nya och hårdare regler ikraft på ITV, de spanska bilprovningsstationerna. Detta är regler som den Europeiska unionen har krävt för att minska miljöutsläppen.

Bland de viktigaste nyheterna är att stationerna får tillgång till bilarnas datorer via OBD. Målet är att upptäcka möjliga manipuleringar av av motorerna, EGR-ventilen, partikelfiltret eller elektroniska manipuleringar. Det nya systemet som ITV använder sig av kan även kontrollera säkerhetsdetaljer som airbags, ABS, ESP, belysnings och signalutrustning.

I Málagaprovinsen finns det mer än 150.000 fordon som är mer än 15 åt gamla (13.37% av totala fordonsparken). Dessa bilar kommer att få det betydligt svårare att klara de nya kontrollerna.

I provinsen finns det fler än 76.000 dieseldrivna fordon äldre än 20 år och dessa riskerar att helt försvinna från vägarna. Kraven börjar att gälla från måndag, men det blir en mjukstart. Fram till september är utsläppskontrollerna bara informativa, men därefter är det ”kört” för många äldre fordon.

Annons

Källa: Dagstidningen La Opinión de Málaga.