Regionalregeringen förstår intresset som finns hos många utlänningar som är residenta på Costa del Sol och Andalusien att kunna återvända hit. De poängterar att det finns begränsningar i resandet som har att göra med Covid-19-pandemin och det utlysta nationella nödläget.

Juan Marín (bilden), som är turistansvarig vid regionalregeringen Junta de Andalucia, gläds över intresset som finns bland utlänningar att vilja återvända.

Spanien har å andra sidan stängt sina gränser och varje land har sina restriktioner.
– Om dessa länder kommer att öppna sina gränser för den som vill återvända till sitt boende i Andalusien är oklart. Däremot blir personer som har sin fasta boplats i Spanien insläppta i landet, säger Juan Marín som under dagen har suttit i möte med Sevillas borgmästare Juan Espadas och diskuterat coronakrisen.

– Om någon har sitt hem här, sin fasta boplats, och det finns bilaterala avtal mellan Spanien och Tyskland, Storbritannien eller de nordiska länderna så är de välkomna att passera gränskontrollerna på samma sätt som när spanska medborgare ska ta sig hem.

Britter, tyskar och nordbor ses som en köpstark grupp när det gäller den residenta turismen på Costa del Sol.

Chefen för restaurangskolan Les Roches Marbella och flera experter inom turistbraschen på kusten säger idag till tidningen Diario SUR att det finns ett stort antal utlänningar som normalt är bosatta här men som återvände till sina hemländer när krisen bröt ut.

Det ligger i branschorganisationens intresse att dessa återvänder. Det finns knappast någon bättre reklamkampanj än när den som har bostad i Torremolinos eller i Málaga kommer tillbaka och trivs här.

Återhämtningen blir snabbare när residenta turister återvänder och känner sig säkra här.
– När dessa resenärer återvänder ger det också trovärdighet, säger Carlos Díez de la Lastra vid Turismo Costa del Sol.
Läs mer:
Utlänningar med bostad på kusten vill återvända snarast