Det kunde väl knappast undgå någon som följde den vackra Nobelfesten från Blå hallen i Stockholms stadshus under måndagskvällen. Det prisbelönade dessertvinet Victoria número 2 2010 som serverades kommer från vinproducenten Jorge Ordóñez & Co i provinsen Málaga. Den svenska kungafamiljen bland 1.200 inbjudna gäster fick stifta bekantskap med Málagavinet.

Teamet bakom vinet ser du här på bilden: Gerhard Kracher (vinmakare söta viner), Victoria Ordoñez (ägare), Alistair Gardner (vinmakare torra viner) och Jorge Ordoñez (ägare).

Det är den svenska vinimportören Vinovativa som – för tredje gången – fick äran att leverera vinerna till Nobelmiddagen. Middagsgästerna i Blå hallen fick till varmrätten njuta av 3 de Valandraud 2009, en komplex modern röd Bordeaux från världsberömda Chateau Valandraud. Till desserten serverades flerfaldigt prisbelönade Jorge Ordoñez Victoria No 2 2010, ett unikt sött vin från spanska Málaga.

”Att återigen få leverera viner till Nobelbanketten är något vi förstås är väldigt stolta över. Våra båda producenter blev oerhört glada när de fick beskedet att just deras viner skulle serveras på en av världens mest kända middagstillställningar”, säger Mikael Monteil, VD på Vinovativa, i ett pressmeddelande.

Efter Nobelstiftelsens strikta urvalsprocess föll valet på vinimportören Vinovativa, vars viner ackompanjerade varmrätten; Fasan med kantareller, inkokta päron och mandelpotatispuré, samt efterrätten som bestod av Körsbär med pistageklädd mascarpone och svart körsbärssorbet.

”Vinerna och kombinationen av dessa med maten är förstås en väsentlig del av Nobelmiddagen. Mitt intryck är att båda vinerna mottogs mycket positivt av gästerna så det känns väldigt bra”, säger Jörgen Lindström, Senior Advisor på Vinovativa.

Jorge Ordoñez producerar sedan några år mycket egensinniga och vågade söta viner från bergen norr om Málaga i samarbete med den österrikiske vinmakaren Gerhard Kracher, son till legendariske sötvinskungen Alois Kracher. Det söta Victoria No 2 2010, döpt efter Jorge Ordoñez syster, består av perfekt mogna druvor av Moscatel de Alejandría. Tack vare gamla rankor och varsam hantering uppvisar läcker sötma och kliniskt ren frukt.

Foto: Vinovativa