Det är olaglig handel med Subutex som ligger bakom polisrazzian i Marbella och Estepona där nio personer greps i tisdags varav flera svenskar. I samband med utredningen kring penningtvätt från handeln med Subutex ledde spåren till Costa del Sol och Marbella.
Subutex är ett smärtlindrande läkemedel som används för att behandla heroinmissbrukare. Det har också blivit vanligare att i stället för heroin missbrukas subutex.

Handeln och framställningen av Subutex är mycket reglerad och begränsad i Europa. Dess begränsade tillgång har genererat en lukrativ svart marknad.

För några månader sedan utfördes polisen ett tillslag under namnet ”Mueble”. Enligt dagstidningen ABC beslagtogs 55.000 piller av Subutex vid en operation mellan Spanien och Sverige.

I samband med det tillslaget anhölls en person. Polisen beslagtog vid tillfället viktig dokumentation som har lett till Marbellaområdet.

Annons

Vid elvatiden på torsdagen inleddes häktningsförhandlingar vid Marbella domstol för de nio gripna varav flera är svenskar som är misstänkta för penningtvätt, narkotikahandel och för att tillhöra en kriminell organisation. Både spansk som svensk polis och åklagare är inkopplade.

Bland de misstänkta finns flera svenska medborgare som är verksamma i främst Marbellaområdet inom fastigheter och transporter.

Även en tidigare lokalpolis finns bland de gripna.

Det var i tisdags som polisenheten UDEF (Unidad de Delincuencia Económica y Fiscal) från Madrid utförde totalt tio husrannsakningar i Marbella och Estepona. Razzior gjordes i fem bostäder, fyra kontor och vid en advokatbyrå. Något som Svenska Magasinet rapporterade om igår.

Ärendet är för närvarande sekretessbelagt och ligger vid nationaldomstol nummer 6 i Madrid. Den svenska polisavdelningen NOA samt Stockholms åklagarkammare bistår.

En av de första som förhördes och vars kontor genomsöktes i tisdags var den svenske företagaren Lars Broberg. Han är inte bland de frihetsberövade och ingår inte bland de huvudmisstänkta.

Lars Broberg som har kommit upp i åren brottas också med dålig hälsa vilket gjorde att han nyligen var inlagd på sjukhus, uppger Málaga Hoy.

Utredningen pågår fortsatt och ytterligare gripanden kan ske.

Enligt Diario SUR finns det inga kopplingar till Marbellas kommunfullmäktige eller borgmästaren Ángeles Muñoz förutom att Lars Broberg är gift med henne.

Ángeles Muñoz fick frågor från journalister i samband med en digital pressträff. Hon betonar Lars Brobergs heder och professionella karriär och säger att när sekretessen framkommer det ”svart på vitt” skriver nyhetsbyrån Europa Press.

Borgmästaren oroar sig för att händelsen kan skada inte bara hennes ryckte utan även Marbella.