Antal smittade i Spanien har ökat den senaste tiden. Det är gruppen mellan 15 till 29 år vilket gör att regionala hälsovårdsmyndigheter i Spanien vill öppna för vaccinering av alla från 18 år. Incidenstalet för Spanien var på tisdagen 106,82.

Flera utbrott har inträffat den senaste tiden bland ungdomar mellan 15 till 29 år. Det gäller i huvudsak på Mallorca dit många har rest efter skolavslutningen.

Hälsorådet i Andalusien, Jesús Aguirre, uppgav att 179 ungdomar från Andalusien i nuläget är isolerade på Mallorca. 122 är konstaterade smittade.

– Totalt är det 1.167 som konstaterats smittade. 4.796 är satta i karantän. Samtliga fall gäller nio olika regioner i Spanien, säger landets smittskyddsläkare Fernando Simón.

Majoriteten visar lättare symptom. Hittills är det bara tolv som får vård på sjukhus. En 18-åring får iva-vård på sjukhuset i Elche efter att ha återvänt till Costa Blanca, uppger ABC.

Andalusien är en av regionerna som de närmaste dagarna planerar att börja vaccinera personer under 30 år. En strategi som Frankrike och Storbritannien redan praktiserar.

Men läget kan bli bekymmersamt, säger Andalusiens hälsoråd Jesús Aguirre på tisdagen.

Anledningen är att EU kommer att leverera färre covidvaccin till Spanien.

– Den här veckan har vi mottagit 1.145.940 vaccindoser. Men i juli får vi bara hälften av det som vi fick i juni.

Det gör att Andalusien riskerar att sakta ner vaccinationstakten i juli. Aguirre ber därför centralregeringen att pressa EU så att samma antal vaccindoser anländer i juli som i juni.
Regelbundna uppdateringar över smittade och det aktuella vaccinläget se @SvenskaMagasinet