Experter som agerar rådgivare till den spanska regeringen säger att nästa steg efter att låta barn upp till 14 år gå med vårdnadshavare för att göra matinköp, besöka apotek eller bank, blir att ge grönt ljus till hälsosamma utomhusaktiviteter. Men naturligtvis får vi vara förberedda på en lista med begränsningar. Hur den listan kommer att se ut är i skrivande stund oklart.

På tisdagen sammanträffade ministerrådet. De beslutade då att rekommendera kongressen som samlas på torsdag att rösta ja till ett förlängt nationellt nödläge fram till 9 maj.

Ministerrådet rekommenderar även kongressen att besluta att minderåriga upp till 14 år från måndag den 27 april kan följa med en vuxen till matbutik, apotek eller bank.

Senare under tisdagskvällen kom nytt besked att minderåriga upp till 14 år redan från söndag kan gå ut på en promenad med vuxen. Regeringen gjorde en U-sväng efter kritik under dagen.

Annons

Planeringen över vad som händer den första delen av maj hanteras av Hälsovårdsdepartementet. De studerar och tittar i första hand på motionsformer och sportaktiviteter som kan utövas utomhus i friska luften utan risk för folksamlingar. Lagsporter, kontaktsporter eller gruppträning räknas alltså inte till de aktiviteter som allmänheten kan börja med.

I stället handlar det om individuella sporter eller motionsformer som löpning, powerwalk eller cykling, och alltid ensam.

Folksamlingar, organiserade möten eller aktiviteter där en instruktör leder en gruppträning kommer inte att tillåtas.

-En person som cyklar eller springer ensam bedömer vi inte som någon risk. Men om den personen träffar ytterligare en som springer framför eller stöter på tre andra lite senare så uppstår genast vissa risker” säger Fernando Simón, chef för akutsjukvården och den som medverkar i de flesta tv-sända presskonferenser vid middagstid varje dag.

Simón tillägger samtidigt att möjligheten att utöva sport eller motion är en ”rimlig” fråga och den ligger ”på bordet” som experter ska ta ställning till. Fortsatt gäller mycket strikt kontroll.

Spanien är det enda landet i Europa som hittills har förbjudit samtliga utomhussporter och är ett av få länder i världen tillsammans med Indien, Peru, Argentina, Malaysia, Filippinerna och Bangladesh.

Även i det hårt drabbade Italien kan du springa runt bostaden om du alltid håller dig på säkert avstånd. Däremot fick staden Verona införa ett förbud då invånarna inte följde anvisningarna.

I Belgien som också är ett hårt drabbat land i förhållande till folkmängden finns det inget förbud på att motionera utomhus. Här kan du promenera, springa eller cykla. De belgiska myndigheterna rekommenderar motion utomhus.

Ett annat problem som hälsoexperter tittar på är bedömningen på vad som inte är utomhusaktivitet och motion och vilka åldersgrupper som räknas in bland utövarna. Om allmänheten tillåts att springa eller cykla hur är det då med äldre som är en viktig grupp som också kräver regelbunden motion.

Här är några detaljer som hälsovårdsexperter som agerar rådgivare åt regeringen i nuläget tittar på.

Det kan också bli aktuellt med vissa tider under dygnet som det blir tillåtet för utomhusaktiviteter. I vissa länder får allmänheten redan nu motionera mellan kockan 6 och 9 på morgonen.

I Frankrike får motion utövas inom en radie på en kilometer hemifrån.

Även i Tyskland och Storbritannien är det tillåtet med individuella motionsformer som kan utövas med behörigt avstånd och social distansering.