Nu svarar Guardia Civil på den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmströms anklagelser att gränspolisen vid Ceuta skulle ha orsakat att 15 migranter omkom den 6 februari.

”Det är beklagligt att skulden för den tragiska incidenten då 15 migranter omkom läggs på Guardia Civil” säger en talesman för UGS (Unión de Guardias Civiles).

Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström anklagar gendarmer vid Guardia Civil för att ha använt gummikulor i avskräckande syfte då migranter försökte ta sig in i den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika. Migranterna skulle enligt Malmström ha fått panik och 15 personer drunknade.

”Många vid Guardia Civil har ofta med risk för sitt eget liv räddat invandrare. Flera vid Guardia Civil har fått allvarliga skador”.

Annons

UGS säger att i den utrustning som Guardia Civil använder sig av ingår gummikulor och tårgås. Det är mycket sällsynt att dessa pjäser används.

”Om inte Guardia Civil kan försvara sig så vad är poängen med denna utrustning. Ska vi eller ska vi inte täta gränsen? Ska vi försvara oss från de stenar som kommer flygande, frågar sig UGS.